Olejek eteryczny lawendowy, wszystko co musisz o nim wiedzieć

Naturalny olejek eteryczny lawendowy pozyskuje się najczęściej metodą destylacji parą wodną z kwiatów Lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia). W medycynie alternatywnej od lat stosuje się zabiegi olejkiem lawendowym w leczeniu stanów depresyjnych i lękowych.

Przyjemny, charakterystyczny zapach lawendy wywołuje uczucie odprężenia i ma właściwości uspakajające, stąd najbardziej znanym zastosowaniem olejku eterycznego lawendowego, zarówno w formie czystego olejku, jak i dodatku do różnego typu preparatów medycznych jest leczenie zaburzeń snu, głównie bezsenności. Badania kliniczne potwierdziły efektywność zabiegów aromaterapii z wykorzystaniem olejku z lawendy między innymi w łagodzeniu napadów migren, nerwobólów i objawów PMS u kobiet (PreMenstrual Syndrome; stan napięcia przedmiesiączkowego).

Wykazano, że składniki aktywne tego olejku niezwykle łatwo, w porównaniu z innymi olejkami eterycznymi, wchłaniają się w skórę podczas zabiegów masażu, przez co w stosunkowo krótkim czasie obserwowany jest jego odprężający efekt. Analizy kliniczne wykazały, że składniki aktywne wnikające w skórę podczas masażu dodatkowo stymulują układ odpornościowy organizmu. Olejek lawendowy poprawia również kondycję skóry i wspomaga jej odnowę i regenerację.

Olejek lawendowy posiada duże ilości linalolu i jego pochodnych oraz limonen i β-ocymen. To dzięki tym składnikom ciało się rozluźnia, a umysł wycisza.

Regularne stosowanie olejku eterycznego lawendowego korzystnie wpływa na zdrowie:

  • wywołuje uczucie relaksu, odprężenia, równowagi emocjonalnej
  • działa uspokajająco, przeciwdepresyjnie, przeciwlękowo
  • wspomaga leczenie stanów związanych z zaburzeniami snu
  • pomaga łagodzić stany bólowe, zwłaszcza te, wywoływane stresem i mające podłoże emocjonalne
  • wspomaga koncentrację i logiczne myślenie
  • wspiera odporność organizmu
  • wpływa korzystnie na układ trawienny
  • wpływa pozytywnie na kondycję skóry, promuje regenerację naskórka, wspomaga leczenie ran i otarć
  • dodatek olejku do kosmetyków do pielęgnacji włosów stymuluje porost włosów i poprawia ich kondycję, zapobiega wypadaniu włosów

Najpopularniejsze sposoby stosowania olejku lawendowego:

  • aromaterapia, zwykle kilka kropli olejku w dyfuzorze olejków
  • jako dodatek do kosmetyków pielęgnacyjnych i mieszanin olejków do masażu, około 2-3 krople olejku na porcję kosmetyku
  • relaksacyjne kąpiele, zwykle 5-10 kropli olejku, optymalny czas kąpieli 15-30 minut

Niepożądane skutki uboczne stosowania olejku lawendowego:

  • opisano nieliczne przypadki skórnych reakcji alergicznych na olejek lawendowy, z tego powodu osoby chcące po raz pierwszy wypróbować masaż olejkiem powinny wykonać test – nałożyć olejek / kosmetyk z dodatkiem olejku eterycznego na niewielki fragment skóry, wykonać masaż i obserwować czy w przeciągu 72h nie wystąpi reakcja alergiczna
  • kobiety w ciąży powinny ograniczyć stosowanie olejku lawendowego, lub skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu w celu ustalenia częstości i dawkowania

Literatura:

Ali, B., Al-Wabel, N.A., Shams, S., Ahamad, A., Khan, S.A. and Anwar, F. 2015. Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. Asian Pac J Trop Biomed 2015; 5(8): 601–611

Irshad, M. Subhani, M.A., Ali, S. and Hussain, A. 2020. Biological Importance of Essential Oils. In: Essential Oils: Oils of Nature. El-Shemy, H. (Eds.) 2020. IntechOpen (Publishing house)

Lizarraga-Valderrama, L.R. 2020. Effects of essential oils on central nervous system: Focus on mental health. Phytotherapy Research. 35:657–679.

Prusinowska, R. and Śmigielski, K.B. 2014. Composition, biological properties and therapeutic effects of lavender (Lavandula angustifolia L.). A review. Herba Polonica 60 No. 2. DOI: 10.2478/hepo-2014-0010

Sandner, G., Heckmann, M. and Weghuber, J. 2020. Immunomodulatory Activities of Selected Essential Oils. Biomolecules 1139; doi:10.3390/biom10081139

Sarkic, A. and Stappen I. 2018. Essential Oils and Their Single Compounds in Cosmetics—A Critical Review. Cosmetics 11; doi:10.3390/cosmetics5010011

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Akceptuję Politykę Prywatności